Ge dina växter rätt ljus med växtbelysning

Ljus spelar en avgörande roll för hur dina växter mår. Optimala ljusförhållanden är viktigt för såväl inomhusväxter som för de växter du planterar i din trädgård. Här kan du lära dig mer om hur du säkerställer att dina plantor får det ljus som de behöver.

Därför är ljus så viktigt

Även om det finns vissa växter som klarar av att placeras i ett rum med dålig belysning, behöver de allra flesta växter ljus för att må bra. Det beror på att ljus är nödvändigt för växternas fotosyntesprocess. Den går ut på att ljus, vatten och syre omvandlas till kolhydrater. De här kolhydraterna fungerar sedan som en energikälla för växten.

Det är därför som mängden ljus många gånger är helt avgörande för växten. En planta som behöver mycket ljus, men placeras i ett skuggigt fönster, kommer snabbt att uttömma sina energireserver, få fula blad och till slut dö.

Men det är faktiskt inte bara för lite ljus som kan skada dina växter. Även för mycket ljus kan få dem att må dåligt.

Så vet du om växten får fel mängd ljus

Det är inte alltid enkelt att veta hur mycket ljus dina olika växter behöver. En del trivs med att stå i fullt solljus medan andra vill ha skugga. Både för mycket och för lite ljus kan påverka dina växter negativt. Så här kan du känna igen symptomen:

En växt som får för lite ljus

Om en växt får för lite ljus påverkar det fotosyntesen och produktionen av klorofyll. En grön växt kan då bli gul eller till och med vit. Växten kan också börja skjuta i höjden och sträcka sig efter ljuskällor. Du kan också se om en växt får för lite ljus genom att studera stjälken. Vid brist på ljus ökar avståndet mellan bladnoder på växtens stjälkar. Växten kan också få färre blad och blommor.

En planta som får för mycket ljus

Får en växt istället för mycket ljus syns det oftast på bladen. De kan då bli torra och förlora sin färg. Ibland kan bladen till och med se lite brända ut.

Använd växtbelysning för optimalt ljus

Eftersom växter är så känsliga för mängden ljus de får är det viktigt att noga välja ut var du placerar dem. Det gäller för både inomhusväxter och för de växter du har ute i trädgården. Det är dock inte alltid du har möjlighet att ge alla dina växter rätt ljus. Kanske är det redan fullt i den soliga rabatten eller på fönsterbrädan i ditt fönster med söderläge. Då kan du ta hjälp av växtbelysning.

Den vanligaste typen av växtbelysning är LED-lampor och lysrör med så kallat fluorescerande ljus. Båda typerna fungerar effektivt för att kompensera för brist på naturligt solljus och de har olika fördelar. LED-lampor är energieffektiva och hållbara, medan lysrör ofta är något billigare.

Om du vill köpa bra växtbelysning så ska du köpa dem hos Impecta. Där hittar du också mer information om hur de olika lamporna fungerar och vilken växtbelysning som passar bäst för dina behov.