Förvara dina vinterdäck på rätt sätt

Om du vill att dina vinterdäck ska hålla längre så är det viktigt att du förvarar dem på rätt sätt efter byte till sommardäck. Oavsett om du har däcken i ditt garage eller hyr plats på en däckverkstad så är det bra att vara medveten om vilken typ av förvaring som är bäst för däcken.

Du bör förstås ha koll på vad som gäller för körning med sommardäck och vinterdäck. Du kan klicka här för mer information om regler för däck. Det är väldigt viktigt att du skaffar nya vinterdäck då det behövs hellre än att stuva undan och köra på undermåliga däck nästa vintersäsong.

Rengöring av däcken inför förvaring

Inför förvaringen av vinterdäcken bör du rengöra varje däck noggrant med vatten och en mild tvål för att ta bort smuts, salt eller vägsmuts. Detta kanske du kan göra med trädgårdsslangen från din trädgård eller på en biltvätt.

Låt däcken torka helt för att förhindra mögel eller korrosion. Se till att de torkar på en bra plats. I direkt solljus är inte att rekommendera.

Inspektera däcken noggrant

Leta efter skärsår, punkteringar eller oregelbundet slitage. Detta är också ett bra tillfälle att bedöma mönsterdjupet. Om du märker några problem kan du överväga att låta en professionell person inspektera däcken för att avgöra om de är säkra för framtida användning. Om de inte är det bör du kassera och köpa nya för nästa säsong.

Var noga med att undvika nedskräpning då du ska slänga dina däck. Det finns sortering för utslitna däck och du kan fråga på däckverkstaden om de kan ta hand om detta.

Förberedelser för förvaring av däck

Om dina vinterdäck är monterade på fälgar är det i allmänhet bättre att förvara dem på fälgarna. Om de inte är på fälgar ska du se till att de förvaras på ett sätt som gör att de behåller sin form. Det kan vara genom att stapla dem liggande på varandra eller att hänga på en ställning på väggen.

Använd däckpåsar eller slå in varje däck i en stor plastpåse. Detta minskar exponeringen för syre och förhindrar att gummit torkar ut.

Välj rätt plats för förvaringen

Förvara däcken på en plats som är borta från direkt solljus, värme och ozon. Källare, garage eller en klimatkontrollerad förvaringsenhet är idealiska. Håll däck borta från elmotorer eller generatorer eftersom de kan producera ozon som kan bryta ner gummit.

Korrekt positionering av däcken

Om däcken är monterade på fälgar kan du hänga upp dem eller stapla dem. Däck utan fälgar kan förvaras upprätt och bör roteras med jämna mellanrum för att behålla formen och för att förhindra platta fläckar. Placera inte tunga föremål ovanpå eller mot däcken.

Kontrollera däcktrycket

Om däcken är monterade på fälgar kan du pumpa upp dem till det rekommenderade trycket. Detta hjälper dem att behålla sin form.

Regelbundna kontroller

Regelbunden inspektion är att rekommendera. Kontrollera dina däck med jämna mellanrum under vår, sommar och höst för tecken på skador eller nedbrytning.

Förberedelse för återanvändning

Före återmonteringen av vinterdäcken ska du kontrollera tryck och skick en gång till innan du monterar på fordonet.

Ytterligare tips för förvaringen av vinterdäck

Märk varje däck (höger fram, vänster fram, etc.) för att säkerställa att de roteras ordentligt när du sätter tillbaka dem. Om du förvarar i en förvaringsenhet ska du se till att din försäkring täcker dem i händelse av stöld eller skada.

Förvara på rätt sätt för längre livslängd

Korrekt förvaring av dina vinterdäck kan avsevärt förlänga deras livslängd och prestanda. Genom att följa dessa steg säkerställer du att dina däck förblir i gott skick och är redo att användas när vintersäsongen kommer igen.